Mardin’de yöresel ürünler sempozyumu

  • Haberin Tarihi: 06 Ekim 2017
  • Bu haber 168 defa okundu.
  • Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaş:
  • Googleda Paylaş
  • Twitterda Paylaş
  • Facebookta Paylaş
Mardin’de yöresel ürünler sempozyumu

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreterliği ile Yerel Ürünler Coğrafi İşaretleri Araştırma Ağı (YÜciTA) başkanlığı tarafından düzenlenen, Türkiye Coğrafi İşaretler Beşiği Yukarı Mezopotamya Uluslararası Sempozyumu Erdoba Elegance otelde yapıldı.
Sempozyuma Mardin Vali Yardımcısı, Mardin Ticaret Odası Başkanı M.Ali Tuttaşı, MARSİAD Başkanı ve OSB Başkan Vekili Nasır Duyan Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Dündar, Batman, Şırnak ve Siirt illerinin Ticaret odaları başkanları, çok sayıda davetli katıldı.
Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak illerinin Coğrafi İşaretli ürünlerini sergilendiği, Mardin Bulgurcular Derneği Başkanı Faysal Sun´un organizasyonunda, misafirlere Makarna, Bulgur ve Çorba ikram edildiği teşhir salonunda renkli görüntüler sergilendi.
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, yerel potansiyeli harekete geçirerek, buna paralel olarak ticari hareketliliğe ivme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak´ta farkındalık yaratacak ürünlerin olduğunu ifade eden Altındağ “ Bu gün Mardin´de Uluslararası bir Sempozyuma ev sahipliği yapmanın haklı gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Turizm deni ve tarihten ibaret değildir. Ürün zenginliğimizi, toplantılarda yerel aktörlerle bir araya gelerek anlatma ve bunu ticaret hareketliliğinde yerine oturtmayı birlikte başarma modunu yakaladık. Yerel ürünlerin iadei itibarını sağladık. Bunları ticari potansiyele kavuşturmak ve marka değeri ile katma değerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Siirt´te 6 ve Mardin´de 6 ürün marka ürün tescilini almış durumda. Kırsalın, yerel ile yerelin ulusal buluşmasını sağlamak istiyoruz. Yereli uyandıracak, kalkındıracak şey marka ve katma değerdir.” dedi.
Ticaret ve Borsa odaları adına konuşan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Ali Tutaşı, tarımın yapıldığı, insanların yerleşik düzen kurduğu bu topraklar üzerinde, Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumunun yapılmasını çok anlamlı bulduğunu söyledi. BU güne kadar ürün tescil ve markalaşmasına gidilememesini bir eksiklik olarak değerlendiren Tutaşı “Ürün çeşitliliği ve kalitesinde zengin bu topraklarda bu güne kadar markalaşmaya gidemedik. Bugün başlangıç yaptık. Bu geç kalmadığınızı gösteriyor. Ticaret ve Borsa odaları olarak bu konuda destek vermeye hazırız. Bize verilecek görev ve yüklenilecek sorumluluğu yerine getireceğiz. Mezopotamya kültürünün ürün destinasyonu, tarihi ve kültürel değerleri kadar zengin ve farklıdır. Bu anlamlı ve önemli Uluslararası Sempozyumu düzenleyen kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.
Yerel Ürünler Coğrafi İşaretleri Araştırma Ağı Başkanı Prof.Dr. Yavuz Tekellioğlu, Bursa´da yapılması planlanan sempozyumun DİKA Genel Sekreterinin girişim ve destekleri sonucunda 5 ay süren bir çalışma sonunda Mardin´de yapılmasına karar verildiğini söyledi. Tekellioğlu “ Türkiye´nin bir çok bölgesinde toplantılar yaptık. Ama itiraf edeyim ki en önemlisi ve en iyisi Mardin oldu. Mardin Türkiye´ye kimya alanında Nobel Ödülünü kazandıran bilim adam Aziz Sancar´ı yetiştirdi. Mardin´in her alanda farklılıkları vardır. Yukarı Mezopotamya coğrafi işaretler alanında, el sanatları ve bölgesel zenginlikleri oldukça fazladır. Son zamanlarda 430 ürün tescili müracaatı var. Önemli olan tescilden sonraki aşamalardır. Ürünün tanıtımı, markalaşması, korunması, denetlenmesi önem taşıyor” dedi.
UNESCO Dünya Gıda Kürsüsü Kurucusu ve Bilimsel Danışmanı Fransız bilim adamı Prof.Dr.Jean-Louis Rastoin, yerel gıda sistemlerinin kurumsallaştığını, yerel şirketlerin coğrafi ticaret ürünlerini öne çıkarmaları gibi bir misyon yüklenme zorunluluğunun gözlemlendiğini söyledi. Rastoin “ 150 önce endüstriyel kimyasalların kullanımı ile otaya çıkan endüstriyel ürünlerin yerine 21, Yüzyılın başlarında tüketicinin tutumu, biyolojik, yöresel ürünlere yönelmeye zorlamıştır. Marketler sunum yapan biyo teknolojilerle birlikte aile çiftlikleri de dijital sunumlara başlaması dikkat çekici ve önemlidir.” Dedi.
Sempozyumda, 30 dolayında kendi alanında bilim adamı ve uzman, Beslenme ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmanın Temel Kaldıraçları, Küreselleşen Dünyada Coğrafi İşaretler, Coğrafi işaretlerde farkındalık öyküleri, DİKA bölgesinde seçilen ürünlerin tescil süreçleri, DİKA Bölgesinde Gastronomi, Fransa´da Coğrafi İşaret Denetimi, Anadolu´nun Geçmişine Uzanan Lezzet Keşfi, Kolektif Başarı Öyküleri, arıcılık, Yönetişimde Başarılı bir örgütlenme modeli olarak kümelenme stratejileri, Türkiye Peynirleri gibi konular konuşuldu.

Anahtar Kelime:

Bir Yorum Yazın