Yemek ve Müzik Kültürü Koruma Altına Alınıyor

  • Haberin Tarihi: 6 Mayıs 2019
  • Bu haber 879 defa okundu.
  • Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaş:
  • Googleda Paylaş
  • Twitterda Paylaş
  • Facebookta Paylaş
Yemek ve Müzik Kültürü  Koruma Altına Alınıyor

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından, Mardin’in somut olmayan kültürel mirasları arasında yer alan yemek kültürü ve müzik kültürünün belgelenmesi, tanıtılması ve uygulamalar yaparak yaşatılması amacıyla Mutfak Sanatı ve Atölyeleri / Leyli Muse Mutfağının açılışı gerçekleştirildi.
Gastronomi Mutfak Sanatı ve Atölyelerinin gerçekleştirileceği Leyli Muse Mutfağına Artuklu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü katkı sunacak.
Mardin yemek kültürüne ait onlarca lezzeti deneyimlemenin mümkün olduğu Leyli Muse Mutfak, konuklarına hem Mezopotamya’nın zengin kültüründe harmanlanmış yemekleri tatma hem de atölyelere katılarak özgün tarifleri deneme ve yaşatılmasına katkı sunma olanağı tanıyor.
Muse Mutfak, Allüciyeden döboya, firkiyeden hamise, incasiyyeden kaburga dolmasına, kibeden kaliyyeye, meftuneden pekmezli kuzu inciğe, selcemiyeden ihbeyz lahmeye, ikbebetten mumbara, ıroktan sembuseğe uzanan geleneksel yelpazesiyle konuklarına zengin bir seçki sunuyor.
Dünya mutfağının tarihsel süreçteki temeli kabul edilen Mezopotamya mutfağının bir parçası olmasının yanı sıra Mardin’in 2 bin yıllık bir arada yaşama ve ortak kent kültürünün bir sonucu olan Mardin yemek kültürünün temsilcisi olmayı hedefleyen Leyli Muse Mutfak, tarihi dokusu korunarak restore edilmiş bir Mardin evinde yöresel müzik eşliğinde çeşitli yemekler sunuyor.
Kentteki Kadın STK’ları ile yürütülen işbirliği sonucunda, mahalleli kadınların yemek yapımı ve mutfak atölyelerinin tüm süreçlerine katılarak hem yerel tatların geleneksel yöntemlerle sürdürülebilmesini sağlamak hem de kadın istihdamını güçlendirmek, Leyli Muse Mutfak ve Atölyeleri’nin en önemli hedefleri arasında yer alıyor.
Geleneksel Mardin mutfağının unutulmaya yüz tutmuş çok özel lezzetleri, Mardinli kadınlarla işbirliği ile konukların beğenisine sunuluyor.
Bir Mardinli ailenin evine misafir olunduğunda hazırlanan Mardin yemekleri, Leyli Muse Mutfak’ta da yer alacak.
Mezopotamya’nın zengin kültüründe harmanlanmış özgün tarifleri deneme ve yaşatılmasına katkı sunma imkânının bulunacağı mutfak atölyelerine katılım için ise randevu almak yeterli.
Mardin’in geleneksel yemeklerini ve somut olmayan kültürel mirasını, mutfak deneyim ve uygulamalarını okuyucuya sunma amacı ile Mardin Müzesi Müdürlüğü tarafından yayımlanan Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Lokman Toprak’ın “Mardin ve Yemek Kültürü” kitabında tespit edilen somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının yemek tariflerinin kaybolamaması için Leyli Muse Mutfak aracılığı ile yeni taşıyıcılara aktarılması amaçlanıyor.
Mardin Artuklu Üniversite Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Mardin Müzesi Müdürlüğü ortaklığında yürütülen Gastronomi bölümü uygulama dersleri Leyli Mutfak Mutfak Atölyeleri’nde yapılıyor.
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm ve Konaklama İşletmeciliği Bölümü öğrencileri de, Leyli Muse Mutfak’ta staj yapma ve mesleki deneyim kazanabilecek.
Mardin Müzesi’nin somut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında yürüttüğü ve geleneksel Mardin Müzik Kültürü’nü yaşatma ve tanıtma amacıyla uzun yıllar müze bünyesinde gerçekleştirdiği Leyli Müzik Oturumları ise artık adını da verdiği Leyli Muse Mutfak’ta gerçekleşecek.
Mekanı ziyaret etmek isteyen herkes, Mezopotamya mutfağının eşşiz lezzetlerini, Leyli Muse Mutfak’ta beş dilde icra edilen Mardin ezgileri eşliğinde deneyimleyebiliyor.
Leyli Muse Mutfak ve Atölyeleri’nde, 20’nin üzerinde kişinin istihdamının yanı sıra elde edilen gelirin bir kısmı ile Mardin Müzesi’nin müze eğitimi etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği festival ve etkinliklere katkı sunacak.
Mardin Müzesi Müdürlüğü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Mardin Uçurtma Festivali, Bilâle Şenliği ve Masalcılar Buluşması gibi çok sayıda etkinlik ve festivalin sürdürülebilir olmasına, bu vesileyle Mardin’in sürdürülebilir turizmine katkı sunmayı hedefliyor.
19-22 Nisan 2019 tarihlerinde, bu yıl 3.’sü yapılan Uluslararası Mardin Uçurtmacılar Festivali’nin, ulaşım, konaklama ve yemek organizasyonu ile 4. Bilâli Şenliği organizasyonunu üstlenmiş durumda.
Katılımın yoğun olduğu Leyli Muse Mutfağının açılışında Müze Müdürü Nihat Erdoğan, Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Asım Saldamlı ve İşletme yetkilisi Hasan Menteşe birer açılış konuşması yaptı.
Açılış kurdelesi kesildikten sonra katılımcılar müzik eşliğinde çeşitli tatlar deneyimleme fırsatı buldu.

Anahtar Kelime:

Bir Yorum Yazın